30-06-2013

Beeldbeschouwing en beeldaspect format Myrthe


Beeldbeschouwing

 
Titel/maker/datum

Het schilderij heet ‘Women with a parasol’ van Claude Monet. Het schilderij hoort bij het impressionisme en is gemaakt in 1875.

 
Wat zie je?(aandachtspunten)

Op het schilderij staat een vrouw afgebeeld in een lange jurk met een parasol. Op de achtergrond staat een jongetje. Het schilderij is zo gemaakt dat de persoon die het schilderij bekijkt een beetje tegen haar op moet kijken.  Achter haar zie je de blauwe lucht met enkele wolken. Ze staat boven op een soort heuvel die begroeit is met bloemen en gras. Je kunt in het gras duidelijk de schaduw van de vrouw zien. De kleuren die hij op het schilderij gebruikt zijn heel helder. Monet laat op dit schilderij met behulp van schaduw en heldere kleuren duidelijk zien vanaf welke kant de zon schijnt.

 
Betekenis van het beeld

Monet heeft op dit schilderij zijn vrouw met zijn zoontje geschilderd. Monet speelt in dit schilderij duidelijk met licht en met beweging. Aan de manier waarop de wolken geschilderd zijn kun je duidelijk zien dat daar beweging in zit. Ook haar jurk laat veel beweging zien door de plooien die erin geschilderd zijn. Ook aan de bloemen in het gras is door hun stand te zien dat er wind staat. Beweging komt dus duidelijk naar voren. Ook licht komt duidelijk naar voren. Hij gebruikt heldere, lichte kleuren om weer te geven welke plekken in de zon liggen. Met wat donkerdere kleuren geeft Monet duidelijk de schaduwen aan van het jongetje, de vrouw en de parasol.  Dit is ook karakteristiek voor de stijl van Monet. Het geheel maakt dat het schilderij er heel zomers uitziet.

 
Hoe is het gemaakt?

Het schilderij is gemaakt op een canvas doek met olieverf.

 
Tijdskenmerken van de stijl

Het schilderij behoort tot het impressionisme. Schilderijen uit het impressionisme geven vaak een momentopname weer. Vaak heeft het schilderij geen boodschap. Monet laat in zijn schilderij ook een momentopname zien zonder een boodschap daarachter. Hij geeft precies het moment weer waarop zijn vrouw omkijkt naar hem en hem recht in de ogen kijkt. Bij het impressionisme gaat het niet direct om wat er wordt weergegeven, maar juist om de manier waarop het wordt weergegeven. Daarbij wordt licht en kleur gebruikt. De impressionisten hechten veel waarde aan hoe het onderwerp dat ze schilderen in de natuur eruitziet. Van dichtbij zien de kunstwerken er vaak slordig uit, doordat de schilders vaak met snelle penseelstreken schilderen. Ze geven niet om de details. Het gaat om het contrast tussen de kleuren en licht en donker.

 
Mening

Ik vind het een heel mooi schilderij. Door de heldere kleuren en het verschil tussen schaduw en zonverlichte stukken ziet het schilderij er heel zomers uit. De vrouw kijkt recht naar de bekijker van het schilderij. Door de manier waarop het schilderij geschilderd is kijk je op naar de vrouw op het schilderij. Dit maakt haar heel statig. De statige houding past bij haar kleding en de parasol. Ik vind dit schilderij echt heel mooi.


Hoofdcategorie
Licht
Deelbegrip
Schaduw
Afbeelding
 
 
 
 
 
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Korte omschrijving van het begrip
Als ergens licht is, dan heb je ook altijd een schaduw. Op de schaduwplek valt geen licht waardoor deze plek donkerder is.
Hoe in de afbeelding
In de afbeelding heeft Monet duidelijk schaduwen gemaakt. Door de schaduw vallen de zonverlichte plekken ook meer op.
Welk effect in de afbeelding
 
In de afbeelding kun je heel duidelijk zien welke gebieden in de zon liggen en welke in de schaduw. Je kun took heel duidelijk zien aan welke kant de zon staat. Het gebruik van schaduw benadrukt de lichte plekken in het schilderij en het geeft de afbeelding een zomers uiterlijk.

 
Hoofdcategorie
 
Ruimte
Deelbegrip
 
Kikvorsperspectief
Afbeelding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korte
omschrijving
Van het begrip
 
 
 
De persoon in de afbeelding wordt vanaf een laag punt bekeken.
Hoe in de afbeelding
 
 
 
 
Het meisje op de afbeelding moet duidelijk naar beneden kijken om de bekijker van de afbeelding te kunnen zien. Ze kijkt er een beetje op neer en de kijker moet juist naar haar op kijken.
Welk effect in de afbeelding
 
 
 
 
 
Het meisje krijgt een beetje een statige blik en houding omdat het meisje naar beneden moet kijken en de kijker naar omhoog.

07-06-2013

Eindopdracht Anne


Voorbereiding *
Context
Belevingswereld

Ik laat het schilderij zien. We bespreken wat we zien, aan de hand van vragen in 5 stappen. Die staan onder deze tabel vermeld. 
Basisplan
Opdracht en randvoorwaarden


De kinderen moeten een schilderij maken over een emotie bij zichzelf. Ze moeten een gebeurtenis in gedachte nemen uit hun leven. Ze kunnen kiezen uit de volgende emoties: boosheid, blijheid, verdriet. Dit mogen ze afbeelden. Daarbij is het de bedoeling dat de kinderen veel kleur gebruiken.

Doelen
Beeldend doel:
Het doel is dat de kinderen een emotie op doek gaan krijgen. Hierbij is het van belang dat de kinderen zich eerst weer inleven in die emotie, zodat dit ook goed op papier te krijgen is.


Technisch doel:
De kinderen gaan werken met kwasten, verf en doek. De kinderen leren dus schilderen. Hierbij komen ze aan de weet dat ze kleuren kunnen mengen, over dingen heen kunnen verven etc.

Receptie
/Oriëntatie *
Introduceren
Beeldcultuur
Door middel van ons schilderij wat we gaan maken kunnen we door middel van visuele beelden onze emoties uiten.In de huidige maatschappij is beeldcultuur namelijk erg belangrijk. Ze zijn op allerlei manieren toepasbaar.


Beeldaspecten
Begrip omtrent kleur: Primaire kleuren, secundaire kleuren, tertiaire kleuren.
Primaire kleuren: Rood, geel en blauw.
Secundaire kleuren: Oranje (geel + rood), violet (rood + blauw) en groen (blauw + geel).
Tertiaire kleuren: Alle kleuren behalve de 6 bovengenoemde.



Ontwikkelingsfasen
Dit schilderij zit in de fase expressionisme. De afbeelding is een uitdrukking van de betekenis die de schilder in het schilderij heeft gelegd, in dit geval hoop. De betekenis van dit schilderij is subjectief: door de maker is het er in gelegd. Het schilderij is origineel. Ieder kan zijn eigen interpretatie er aan geven, er is geen criteria om verschillende oordelen over het schilderij met elkaar te vergelijken.


*
Informeren
Beeldbeschouwen

De kinderen moeten na het maken van het kunstwerk hun eigen kunstwerk beschouwen aan de hand van een matrix. Aandachtspunten zijn het kunnen herkennen van de emotie die in het schilderij ligt, de kleuren die gebruikt zijn en de aandacht die gevestigd moet zijn op 1 object.

*
Instrueren
Beeldend Probleem

De kinderen moeten hun emotie in het schilderij leggen. Ze mogen kiezen uit verdriet, boosheid en blijheid. Deze emotie moet duidelijk te zien zijn in het schilderij, en moet vormgegeven worden met veel kleur.

Productie
/Uitvoering
Observeren
Beeldend Vermogen

Begeleiden
Werkprocessen

Afronden
Tijdsmanagement
Reflectie
/Nabeschouwing
Nabespreken
Reflecteren






*
Beoordelen
Beoordelingscriteria (matrix)

Nb. Alleen de matrix maken.






Presenteren
Presentatievorm
Evaluatie
Evalueren
Opdracht en randvoorwaarden







L’Espoir – Willem Hofhuizen (de hoop)

Eerst: brainstormen: wat is te zien in het schilderij?
Fase 1: Welke emotie zie je in het schilderij? De titel is ‘de hoop’. Waarin kun je hoop zien?
Fase 2: Welke kenmerken in het schilderij of welke details kunnen hoop inbeelden?
Fase 3: Waar heeft de vrouw hoop op?
Fase 4: Hoe is de vrouw geschilderd? Zijn er veel kleuren gebruikt? Wat zouden deze kleuren betekenen?
Fase 5: Welke verbanden zie je tussen hoop en de vrouw in het schilderij?


Onvoldoende
Voldoende
Goed
Er is in het schilderij te zien dat het om verdriet / boosheid / blijheid gaat
Niet te zien


1 punt
Zichtbaar


3 punten
Zeer duidelijk aanwezig

5 punten
Het schilderij bevat veel kleuren
1 of 2 kleuren

2 punt

3 of 4 kleuren

3 punten
5 of meer kleuren

5 punten